Studera utomlands

Du blir aldrig för gammal för att lära dig något nytt. Bara för att du har gått ut skolan betyder det inte att du missat din chans att studera i ett annat land. Tack vare CSN-bidrag och utbytesprogram är det fullt möjligt att studera på skolor som har terminsavgifter.

Hitta en förmedling

Det lättaste sättet att söka till en kurs eller utbildning i ett annat land är att gå via en förmedling. De har listor på alla kurser, utbildningar och länder som du kan studera vid och markerar tydligt vilka som är CSN-berättigade så du inte behöver betala ur egen ficka. Utbildningar i USA kan kosta nästa 300 000 kronor att gå, men via CSN får du ta lån och bidrag som att du studera hemma i Sverige och får låna till hela utbildningsavgiften. Förmedlingen har också koll på vilka papper du behöver, vilka tillstånd och tips på var du kan bo och liknande.

Boende

Det finns flera alternativ när du ska börja leta en plats att bo på. Du kan bo i en studentkorridor, det är trångt och många studenter som kanske gillar att festa men samtidigt är det nog det billigaste alternativet och närmast skolan. Om du känner att studentkorridor inte är för dig kan du välja att bo i en värdfamilj men om du är äldre kan det vara svårt. Många värdfamiljer har regler på vad de är villig att ta emot och få är nog redo för att bo med en 35-45-årig kvinna eller man. Det går att söka på annonser om delade bostäder, du hyr helt enkelt ett rum i en stor lägenhet med flera andra personer. Här har du chansen att flytta in med likasinnade och samtidigt få stöd i det främmande landet med andra utlänningar, eller en guide om du flyttar ihop med en medborgare.

Packningen

Grundtanken är att du ska packa lätt och smart. Ofta bor du i en färdigmöblerad lägenhet eller ett rum. Du behöver kläder men mycket går att köpa i värdlandet också. Ta med kläder för två veckor och skaffa mer sedan. Kom ihåg att ta med elektronik och tillbehör som passar i landet. Det finns ingen universallösning för el i världen så du kan stöta på problem med stickkontakter och liknande i andra länder. Några adapters till telefon och laptop borde få följa med på resan. Om du har tunga och skrymmande prylar som måste med ska du kontakta flyget i god tid innan du bokar biljetten och fråga om priser. Det kan vara så att den höga extrakostnaden får dig att tänka om.

You May Also Like