Åka på skidsemester

En skidsemester är den perfekta utflykten för familjen: frisk luft, aktiviteter, god mat, mysiga stugstunder och motion. Vill ni åka på skidsemester den här vintersäsongen är det hög tid att sätta igång med planeringen.

Transport

Fundera först på hur ni ska ta er till fjällvärlden. Bor ni långt söderut väntas en lång resa i bil eller på tåget. Bilen ställer höga krav på chauffören, helst ska det finns åtminstone två som har körkort. Annars krävs det åtminstone en bensträckare i timmen. Ska ni åka tåg måste ni vara mer selektiv med packningen, det finns inte plats för ett halv hushåll i tågvagnen samt att ni måste respektera att andra människor också har packning som ska få plats. Det lämnar ett alternativ kvar: att flyga. Det går snabbt och ni anländer pigga. Men här är det ännu viktigare att inte överstiga antal kilo som ni får ta med.

Val av anläggning

Hitta en skidsemester som uppfyller era krav. Är ni veteraner i backarna kanske ni söker en utmaning. Har ni barn med på resan kanske de vill gå i skidskola. Har ni andra vinterintressen än skidor? En del anläggningar fokuserar bara på skidor medan andra också erbjuder fjällvandringar, åka med hundspann, isfiske och så vidare. Läs recensioner om hotellen och stugorna, vad tyckte tidigare besökare om sin vistelse?

Säkerhet

En skidsemester kan vara frid och fröjd under hela besöket, det betyder inte att ni ska strunta i rätt säkerhetstänk. När ni befinner i er i bergen och njuter av en vacker dag i backen, måste alla i familjen veta om riskerna som tillkommer. Det finns alltid en risk att vädret slår om och det blir dålig sikt. Ni ska också veta hur ni tar er fram på berget när det finns risk för laviner.

  • Stanna aldrig i en sluttning – åk vidare och stanna bakom en klippa eller annat hinder.
  • Välj rätt färdväg – ta korta svängar och åk i mitten av fallinjen. Åk aldrig rakt över ett blottat snöfält
  • Bär en transciever – ha den nära kroppen och under ytterkläder. Om en lavin utlöses är det en transciever eller lavinsökare som kan rädda liv.

You May Also Like